Blog, Haakpatronen

Hoe haak je een muts?

IMG_5321
Via de facebook pagina van Lilla Björn Crochet vond ik een link naar The Lazy Hobbyhopper waarin wordt uitgelegd hoe je een basis muts kan haken. Natuurlijk zijn er heel veel patronen en tutorials enz te vinden op internet, maar dit wil ik graag met jullie delen. Daarom heb ik besloten om een gedeelte van de info ervan te vertalen.

De meeste van jullie willen graag weten hoe je een basis muts moeten haken, maar er zijn er genoeg die niet weten hoe ze dat moeten doen. Ook als je al weet hoe je het moet doen, dan nog zal de grote vraag zijn hoe je de goede maat moeten bepalen?

Degene van de The Lazy Hobbyhopper heeft wat onderzoek op het internet gedaan en zij heeft een paar dingen gevonden die je kan gebruiken om een muts te haken in de gewenste maat.

Meet de omtrek van het hoofd met een meetlint rondom het hoofd (voorhoofd, achterhoofd, boven de oren). Nu je de omtrek van het hoofd hebt gemeten denk je dat je een muts moet maken met die omtrek, maar bedenk dat er ook rek in de muts zit. Dus maak het 2-5 cm kleiner, afhankelijk van de steek natuurlijk. Een muts gemaakt met stokjes zal meer rekken dan een muts gemaakt van vasten.

Normaal gesproken begin je met de bovenkant van de muts, maar je kan ook onderaan beginnen en zo naar boven werken. Deze methode komt niet zo veel voor.

Ik zal nu uitleggen hoe je moet beginnen vanaf de bovenkant. Allereerst haak je een platte cirkel, waarbij je meerdert totdat je de gewenste maat hebt. Maar wanneer stop je met meerderen?  That’s the question. Zij heeft dus een formule op internet gevonden waarbij je kan uitrekenen wanneer je moet stoppen met meerderen.

Als voorbeeld: je wilt een muts haken met een omtrek van 34 cm (babyhoofdje). Dan moet je deze maat delen door 3,14 (waarde van Pi) Ik weet het, wiskunde is, in ieder geval voor mij, heel lang geleden ;-).

Dus 34 cm gedeeld door 3,14 is ca 10,8 cm, afgerond 11 cm. Je moet dus stoppen met meerderen als de cirkel 11 cm is.

4" is 11 cm
4″ is 11 cm

Er is ook een andere manier om de maat te bepalen. Plaats de cirkel boven op het hoofd en kijk of de zijkanten op een lijn zitten met de oren, zie onderstaande tekening, zodat je kan stoppen met meerderen. Eerlijk gezegd lijkt mij dit niet zo handig meten, maar ik heb het ook nog niet geprobeerd. muts haken tekening hoofd

Weet je niet hoe je moet meerderen? Hieronder een schema. Beginnen met een magische cirkel is heel handig, anders kan je starten met 2 lossen.

Start met 2 lossen
Toer 1: 8 stokjes in de 2e losse vanaf de naald. Sluit met een halve vaste.
Toer 2: Begin met 2 lossen (= 1e stokje) en 1 stokje in dezelfde steek, haak in elke steek 2 stokjes. Sluit met een halve vaste in de 3e losse van de beginlossen.(16 stokjes)
Toer 3: Begin met 2 lossen (= 1e stokje) en 1 stokje in dezelfde steek, haak in elke 2e steek 2 stokjes. Sluit met een halve vaste in de 3e losse van de beginlossen. (24 stokjes)
Toer 4: Begin met 2 lossen (= 1e stokje) en 1 stokje in dezelfde steek, haak in elke 3e steek 2 stokjes. Sluit met een halve vaste in de 3e losse van de beginlossen. (32 stokjes)
Toer 5: Begin met 2 lossen (= 1e stokje) en 1 stokje in dezelfde steek, haak in elke 4e steek 2 stokjes. Sluit met een halve vaste in de 3e losse van de beginlossen. (40 stokjes)

Je blijft op deze manier meerderen, dus elke toer meerder je met 8 stokjes, totdat je de gewenste maat van een platte cirkel hebt. Daarna ga je in elke steek 1 stokje haken en ga je recht naar beneden totdat je de gewenste lengte hebt.

Muts recht naar beneden haken

De randen vouwen vanzelf naar beneden als je in elke steek 1 stokje haakt.

Je kan elke steek voor een muts gebruiken, vasten, halve stokjes en stokjes. Bedenk wel dat als je een muts met vasten haakt, de muts minder rekt en een meer compacter uiterlijk heeft dan als je haakt met stokjes.

Ik hoop dat jullie hiermee mooie mutsen kunnen maken ;)))

P.s. Hieronder nog een maattabel die je misschien kan helpen. Let wel, dit is een gemiddelde!

Leeftijd Hoofdomvang Omtrek muts Hoogte muts Diameter

Platte Cirkel

0-6 maanden 33 – 38/39 cm 30.5 – 35.5 cm 11.5 -13 cm 10.2 – 10.5 cm
6-12 maanden 40 – 48.5 cm 35.5 – 48 cm 14 cm 11.5 cm
1-3 Jaren 45.5 – 53.5 cm 43 – 51 cm 16.5 cm 14 cm
4 + jaar 50.5 – 60 cm 48 – 53.5 cm 19 cm 15 – 15.5 cm
Vrouwen 56 cm 51 cm 21.5 cm 16.5 cm
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s