Blog, Haakpatronen, Haken, Sjaals & Omslagdoeken

Lange warme wintersjaal

img_2776img_2777

 

 

 

 

 

 

 

Het wordt steeds kouder, dus  tijd voor een lange warme wintersjaal. Ik heb deze sjaal gemaakt van 4 bollen Stylecraft Special DK. De sjaal heeft een lengte van ruim 2 meter en is 35 cm breed, heerlijk om erin weg te kruipen.

Op pinterest vond ik een goede videotutorial van een leuke steek en dat inspireerde mij om hiervan een sjaal te maken.

Ik heb 62 lossen opgezet met naald 6, vervolgens ben ik met naald 5,5 verder gegaan.
De tutorial is in het engels, maar het wordt rustig en duidelijk uitgelegd. In de haakbijbel wordt deze steek ‘schuine clusters’ genoemd. Hieronder in het kort een uitleg van de steek:

Aantal steken moet deelbaar zijn door 5 + 1, plus 1 extra voor de opzetketting.

Toer 1: 1 vaste in de 2e losse vanaf de haaknaald. *3 lossen, 4 stokjes samenhaken (= cluster) over de volgende 4 lossen, 1 losse, 1 vaste in de volgende losse. Herhaal vanaf * tot het einde. Keer om.
Toer 2: 5 lossen, 1 vaste bovenop de cluster van de vorige toer. *3 lossen, 4 stokjes samenhaken in de boog van 3 lossen van de vorige toer, 1 losse, 1 vaste bovenop de volgende cluster van de vorige toer. Herhaal vanaf * tot de laatste boog van 3 lossen van de vorige toer, 1 stokje in de laatste vaste. Keer om.
Toer 3: 1 losse, 1 vaste bovenop de volgende cluster van de vorige toer. * 3 lossen,  4 stokjes samenhaken in de boog van 3 lossen van de vorige toer, 1 losse, 1 vaste bovenop de volgende cluster van de vorige toer. Herhaal vanaf * tot de laatste boog van 3 lossen van de vorige toer, 1 vaste in de 3e losse van de keerlossen van de vorige toer. Keer om.

Herhaal toer 2 en 3 totdat je een lengte hebt van ca 2 meter. Als je het leuk vindt kan je ook franjes aan je sjaal maken. Ik heb franjes gemaakt van 6 dubbele draden per franje met een totale lengte van ca 20-25 cm lang.

Succes en veel haakplezier met het maken van deze sjaal!

Liefs, Mariska

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s