Blog, Haakpatronen, Haken, Sjaals & Omslagdoeken

Haakpatroon omslagsjaal

IMG_3813

DIT PATROON IS AANGEPAST. KLIK HIER VOOR HET AANGEPASTE PATROON. 

Kennen jullie dat ook? Je hebt heel veel restjes garen en je weet soms niet zo goed wat je ermee moet doen. Of je hebt zin in een tomeloos haakproject en je hebt eigenlijk niet genoeg garen in een kleur. Dan heb ik een leuk patroon voor je!

Afgelopen weken had ik zin in een tomeloos haakproject en ik had nog wat gekleurde restjes katoen liggen die me al een hele tijd lagen aan te kijken. Naar aanleiding van het kleurenwiel ben ik wat kleuren bij elkaar gaan zoeken en aan de slag gegaan. Ik heb elk bolletje helemaal opgem(h)aakt en op gevoel een volgende kleur gebruikt. Zo krijg je dus verschillende strepen, omdat niet elk bolletje hetzelfde aantal meters meer heeft, hoe leuk is dat! Je kan het zo bont of rustig maken als je zelf wilt. Ik heb voor dezelfde kleurtonen gekozen, omdat ik nog behoorlijk wat blauw/groene bolletjes katoen had liggen.

Voor deze sjaal heb ik katoen gebruikt en haaknaald 5, dit om een soepel en luchtig effect te krijgen.

Restjessjaal

TIP: Lees eerst het patroon alvorens te beginnen.

Patroon sjaal

Zet 9 lossen op.
Toer 1:
Haak het 1e stokje in de 7e losse vanaf de naald
1 stokje in de volgende steek
1 stokje, 3 losse en 1 stokje in de laatste steek
6 keerlossen en keer om.

Toer 2:
Haak 1 stokje, 2 lossen en 1 stokje in de 1e ruimte van de vorige toer
2 lossen
1 stokje, 3 lossen en 1 stokje bovenop het middelste stokje van de vorige toer (punt)
2 lossen
1 stokje, 2 lossen, 1 stokje in de laatste ruimte
3 lossen
1 stokje in de 3e losse van de vorige toer
6 keerlossen en keer om

Toer 3:
Haak 3 stokjes in de 1e ruimte van de vorige toer
3 stokjes in de ruimte tussen de 2 stokjes van de vorige toer
3 stokjes, 3 lossen en 3 stokjes in de ruimte in het midden (punt)
3 stokjes in de ruimte tussen de 2 stokjes van de vorige toer
3 stokjes in de laatste ruimte
3 lossen
1 stokje in de 3e losse van de vorige toer
6 keerlossen en keer om

Toer 4:
Haak 1 stokje, 2 lossen en 1 stokje in de 1e ruimte van de vorige toer
*1 stokje, 2 lossen en 1 stokje bovenop het middelste stokje van de vorige toer*, herhaal dit *-* nog 2x
1 stokje, 3 lossen en 1 stokje in de ruimte in het midden (punt)
*1 stokje, 2 lossen en 1 stokje bovenop het middelste stokje van de vorige toer*, herhaal dit *-* nog 2x
1 stokje, 2 lossen, 1 stokje in de laatste ruimte
3 lossen
1 stokje in de 3e losse van de vorige toer
6 keerlossen en keer om

Toer 5
Haak 3 stokjes in de 1e ruimte van de vorige toer
*3 stokjes in de ruimte tussen de 2 stokjes van de vorige toer*, herhaal dit *-* nog 3x
3 stokjes, 3 lossen en 3 stokjes in de ruimte in het midden (punt)
*3 stokjes in de ruimte tussen de 2 stokjes van de vorige toer*, herhaal dit *-* nog 3x
3 stokjes in de laatste ruimte
3 lossen
1 stokje in de 3e losse van de vorige toer
6 keerlossen en keer om

Herhaal toer 4 en 5 totdat je de gewenste lengte hebt.

Als laatste heb ik nog een randje halve stokjes in elke steek gehaakt met de sparkle van ByClaire.

Ik wens jullie veel haakplezier en laat vooral jullie creaties zien op de FB groep Studio HaaksterrenMocht er onverhoopt een foutje in het patroon zitten, of kom je er niet uit, dan hoor ik dat graag.

Liefs, Mariska

Dit patroon is alleen voor privé gebruik en mag niet voor commerciële doeleinden gebruikt worden.

Advertenties

22 gedachten over “Haakpatroon omslagsjaal”

  1. Hallo Marieke,

   Dank je wel voor je bericht.
   Helaas weet ik de kleurnummers niet. Deze sjaal is gemaakt van restjes wat ik nog had liggen en de wikkels heb ik toentertijd weggegooid. Ik heb 4 kleuren en ca 425 meter gebruikt, maar je kan het natuurlijk aanpassen naar je eigen wensen.
   Mvg, Mariska

   1. Dag Mariska,

    Hartelijk bedankt voor je reactie. Nu ik het aantal meters weet kan ik al verder, ga ik zelf nog wat puzzelen met kleuren!

    Groeten Marieke

 1. Hoi Mariska,
  Op internet kwam ik je omslagdoek tegen. Super mooi! Ik ben direct aan de gang gegaan voor de rommelmarkt van onze gemeente. Volgens mij volg ik het patroon goed maar hij loopt erg rond aan de onderkant. Weet je hier een oplossing voor? Zou het helpen als ik 7 beginlossen haakt?

  1. Hallo Gery,

   Leuk om te horen dat je het mooi vind.
   De sjaal hoort niet rond te worden maar een driehoek. Is het de punt die rond loopt of de het rechte stuk?
   Mvg, Mariska

   1. Er was laatst ook iemand die dat had. Ik zou idd een extra losse doen. Ik hoop dat het dan zo beter gaat.
    Groetjes

 2. Hallo Mariska,
  Mijn omslagdoek is af. Mijn eerste echte haakwerk. Ben erbij en ook wel een beetje trots op. Hij is in dezelfde kleuren, leuk voor bij mijn spijkerjack/blouse en bij een frisse avond zo omgeslagen.
  Dank je wel voor dit patroon en inmiddels zijn meerdere van mijn vriendinnen naar studiodromenvanger.nl verwezen. Ik ben nu zelf aan de tweede bezig als kerstcadeautje, ik moet dus opschieten 😉! Ik wens je fijne feestdagen toe met iedereen die je lief is.
  Groetjes,
  Gea

 3. Ha Mariska,

  Ik ben al 3 keer opnieuw begonnen, maar mijn bovenrand blijft kromlopen. Ongeveer vanaf toer 7 zie je er goed dat ie begint te trekken.
  Enig idee wat ik anders kan/moet doen?
  Groetjes,
  Erna

  1. Hallo Erna,

   Allereerst leuk dat je mijn patroon aan het haken bent.
   Trek je het af en toe ook een beetje uit elkaar? Of misschien haak je de beginlossen vrij strak. Je zou kunnen proberen om de beginlossen wat losser te haken.
   Ik hoop dat ik je zo heb geholpen.
   Groet Mariska

   1. ja ben er nog mee bezig hoor … kan niet zolang achter elkaar haken met mijn handen heb artrose in mijn handen ik moet even een paar van die ergonomische haaknaalden kopen. mijn klein kids vinden hem mooi worden en roepen oma mag ik hem hahaha de meisjes dan.

 4. Ik heb een probleempje met het patroon. Ik geloof dat ik het patroon goed volg. Maar heb niet veel ervaring met het lezen van patronen.
  Heb nu een paar toeren gedaan. Als ik goed heb geteld op toer 7. Nu heb ik aan de ene kan meer groepjes van 3 stokjes dan aan de andere kant. (10 en 9) . Ik denk dat het of 10-10 of 9-9 zou moeten zijn.
  Daarom denk ik dat ik het niet goed heb gedaan en al verschillende keren uitgehaald. Maar kom hier elke keer op uit. Graag je hulp. Bedankt alvast.
  Groetjes Mary Stevens

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s